TANDEMSKI POLETI

Naj se uresničijo vaše sanje. Poletite v tandemu z najboljšimi piloti v Sloveniji.

"The air up there in the clouds is very pure and fine, bracing and delicious. And why shouldn't it be? - It is the same the angels breathe." ~ Mark Twain

Prvomajski prazniki so zopet kar naporni. Ne zgodi se, da ne bi imeli kake dobre dirke v tem času. Tokrat sta bili dve opciji in sicer vsem dobro znana spomladanska klasika Soča Valley Open ter Schöckl Pokal v bližini Gradca, ki je obenem tudi avstrijsko državno prvenstvo. Kot zgledi Slovenci smo bili tudi v tem primeru razklani na dva pola. Za Sočo Valley ste bili že obveščeni kako je turbo očka Jože Molek ubranil slovensko čast, sedaj pa je še čas da izveste kako nesramen je lahko Jošt Napret!


Najprej malo zgodovine. Dve leti nazaj je Jurij vzel bron na avstrijskem državcu v Werfenwengu. Lansko leto sva z Jurijem snela zlato in srebro na državcu v Zell am See-u. Če malo ekstrapoliramo, lahko rečemo da je avstrijski podium kar dojemljiv za slovenske noge.


Torej, na severni fronti smo se borili naslednji: Jošt Naprej, Jurij Vidic, Robert Hren, Zdravko Kumer, moja malenkost ter celo, ne boste verjeli, Urban in Aljaž Valič! Začeli smo v soboto in to 29. aprila ob natanko 9 uri zjutraj z brifingom. Brez skrbi, bom pospešil tole dolgotvezenje. Kot član tekmovalne komisije zastavimo 45 km task iz Schöckla. Z Joštom skupaj otvoriva odprtje štarta in se naslednjo uro valiva po bazicah. Skupaj z J&J (Jošt&Jurij) štartamo z odliko in narekujemo tempo. Do prve obratne nam uide le Wensauer, ki pa se kmalu ustavi bistveno nižje od nas. Pred tretjo obratno pa se zame začnejo manjše težave, zato mi J&J malce uideta. Po krajši epizodi reševanja iz krošenj navijem do baze skupaj z Aljažem in začnemo glajdati proti četrti in zadnji obratni točki. Na tem mestu je Jurij daleč spredaj, Jošt pa nekaj kolovrati v lee-side pri točki. Osebno tam pridem nazaj v igro, saj glede na situacijo spredaj, popravim linijo in odpeljem proti cilju čez gričke. Prva grupa z Jurijem na čelu se je namreč ujela v mišelovko. Jošt takoj za mano dobi jokerja iz lee-sideja in ga roketira nazaj v prvo bojno linijo. S svojo linijo na vznožju hribov mojstrsko in neustrašno odpelje v cilj. Sam se tako iz linije gričkov borim le še za drugo mesto, ki ga osvojim s kar 5 minutnim zaostankom za Joštom. Uf boli, ampak ne bom jamral, saj Juriju in ostalim našim borcem ni uspelo priti do cilja. Na tem mestu pa lahko rečemo, da je feniks ustal iz pepela. Jošt is back! Po podpovrečni lanski sezoni je Jošt letos kot prerojen. V zraku seveda, na tleh je skoz enak glasen :D

 

 

 

 

 

 

Soboto skenslamo na štartu zaradi preveč vetra. Eni gremo domov na obisk, eni predavajo in so takorekoč v službi in ostali načrtujejo shoping in Graz za nasledni dan. V ponedeljek je še več vetra, tako da vsak po svoje reši dan.


Za praznik dela pa smo spet postrojeni na štartu. Zopet 45 km, vendar tokrat precej drugačno vreme. Visoka oblačnost in neugodni zahodni veter. Razmere na štartu neugodne, saj na tretnuke precej pihne dol in pojavljajo se tudi dust devili. V zraku pa kljub oblačnosti močni stebri in precej zanosa. Zelo tricky vreme in osebno nisem imel čisto jasne slike kaj se dogaja. Jurij jedva poštarta vsega 12 minut pred začetkom. Midva z Joštom sva spet zgledna na odprtju, Jurij pa tudi takoj nadoknadi višino. Začne se prelet proti drugi obratni točki, ki je proti vzhodu. Precejšen del pilotov se pogumno zapodi z relativno nizko višino, ostali pa nad štartom naberemo precej več in smo bolj ekonomični. Sam odpeljem svojo linijo, ki je bila precej bolj severno od ostalih. To se mi obrestuje, saj sem stalno visoko in brez težav naredim drugo obratno točko. J&J in ostali so sicer tik za menoj na tem mestu in malce nižje. Tretja obratna je nazaj proti štartu, kamor poskušam priti po isti liniji kot sem prišel do druge. Sicer sem še kar najvišji, tu pa se tudi zgodi Déjà vu, saj Jošt zopet po vznožju hribčkov samo odpelje naprej in se mu super sestavi, da pride na privetrno stran, medtem ko Jurija, ki je par 10m nižje, ne dvigne in se mora reševati iz ene grape. Tudi mene, ki prihajam iznad hribčkov grdo požira in moram dviginiti preden pridem pod Jošta v steber. Ta je že konkretno visoko in suvereno odpelje brez povrtavanja do tretje obratne, ki je enaka štartnemu pilonu. Tam ga roketira skoraj do limita zračnega prostora (2180m) in gre proti zadnji obratni, ki je kakih 6km proti Gradcu na ravnini. Jaz in Stanislav iz Češke zamudiva dober interval in priletiva na Schöckl ravno ko pokrije. Posledično grem precej nižje na ravnino, iz katere se Jošt že vrača proti cilju. Noro, neverjetnih 10 km prednosti v 5km dirke. Hudo, hitreje se ni dalo odpeljati, res vse je optimalno naredu. Jošt je car. Tako, mene še čaka nizko reševanje na ravnini v senci, kjer me celo ujamemo Jurij in banda, ki jih po dolgo časa spet vidim. Sonce se spet pokaže in rokne, tako da navkljub slabi situaciji pridem drugi v cilj celih 27 min za Joštom. To pa ne samo da boli, to je pa še nevidena nesramnost. Ti ti lump. Jurij je dve minuti za mano na četrtem mestu. Slovenska mafija je spet udarla.


Tako, če ste bili dobri v matematiki, potem veste, da je Jošt dvakrat zmagal, in je meni, ki sem bil dvakrat drugi, kolektivno natrosil 32 minut prednosti. Ni dvoma, kdo je zmagovalec in lahko samo rečem: Dobrodošel nazaj prjatu!


Čestitke tudi Michael Sommerauerju, ki je pri vsega 23 letih postal avstrijski državni prvak!

__________________

SLIKE DAN 1

SLIKE DAN 2

SLIKE PODELITEV

REZULTATI

__________________

lzs

  

 

   FS

highadventure