Trening dan je bil oblačen in za nekatere namenjen štimanju opreme, posledično smo se izognili prekletstvu trening dne. Vsaj upam!

Volilno nedeljsko jutro nas prebudi sonce, a po dolini so še ostanki megle, ob hribih pa se že delajo baze ob vznožju hribov, le nekaj sto metrov na nivojem doline. Ampak dan obeta, zato se po jutranji kavici in rogljičkih naložimo v kombije in gas na start.

Task komisija sestavi 64 km dolgo dirko, ki nas najprej vodi če dolino greben, ki se nahaja na sredi doline, cca. 5 km od glavnega grebena. Nato kakšen kilometer za štart, pa zopet v bližino prve obratne na sredinski greben, od tam pa cca. 15 km proti severu, pa ponovno nazaj na prvo obratno na sredinski greben, od tam pa v ESS blizu cilja.

Baza sem je pred odprtjem startnega pilona dvignila, tako da smo pred markerjem čakali že na solidnih 1500 m, a kaj ko je bila v smeri prve obratne pred nami levo in desno nekaj kilometrska stena oblakov, ki so bili vsaj 100 m nižje. Posledično smo prvo obratno s trdnjavo na vrhu hriba napadali po dveh linijah. Večja grupa je napadala po južnem obvozu (tudi večina SPT ekipe), okoli 10 nas je ubralo severni obvoz, ki se je izkazal za malo bolj radodarnega s fineso. Posledično je moja mala grupa naredila prvo obratno cca. 150-200 m višje od ostalih. Ker so spodnji južne grupe že nizki, intenzivno iščejo dviganje, ki ga dobijo malo v minus od obratne. Naslednja obratna za startom je že nekaj časa v globoki senci, zato se odločim, da tudi sam popravim višino, nekaj iz moje skupine pa jih že napada v temo. Tukaj se mi od spodaj priključijo še Jurij, Bojan, Marli in Jošt.

Odločitev se izkaže za pravilno, saj »startni« greben dela slabo, povrhu pa proti točki močno splahuje. Ker ravnino prečkam med višjimi, mi po obratni ostane nekaj višine, ki jo hitro še dotankam, ko me na robu grebena zopet dvigne do črne baze. Linijo še malo popravim proti jugu, nato odvijem levo čez dolino proti naslednji obratni. Velika večina sotekmovalcev ostane globoko spodaj, žal tudi vsi naši. Na naslednji obratni se dobim s cca. 5-6 osamljeni jezdeci (med njimi sta zimzeleni Pepe in francoski Bojan). Ker gre proti naslednji obratni rahlo z vetrom, baze pa sugerirajo dobra dviganja, ga kar pohodim proti severu. Predvidevanja se uresničijo, tako da z lahkoto priklopimo greben, vzhodno od pristanka. Tam nas čaka edina raketa dneva, ki nas hitro dvigne do baze, takrat že na okoli 1700 m. Zopet se odločim za diktiranje tempa, zato z gasom porinem proti naslednji obratni severno. Takoj, ko obrnem, se mi vklopijo rdeče luči, saj se je za našim hrbtom praktično celotna dolina pokrila. Posledično pravega dviganja ni bilo več, nekaj prvih nas je še dvakrat uspelo nadrsati višino vrhov, medtem ko je velika večina ostalih spodaj le še smukala vršičke dreves na final glidu.

Še tretjič obrnem obratno s trdnjavo in le še glijdam proti EES, kjer sem v tistem trenutku najdaljši. Čez dobrih 5 min se cca. 100 m čez mene zapelje še zimzeleni Pepe in še nekaj matadorjev, kar pomeni, da je prvim zmanjkalo okoli 5 km do cilja, ki ga danes iz zraka ni videl nihče.

Žal bolj ali manj celotno dirko nisem videl ostalih SPT borcev, zato sem jih bolj malo omenjal, a verjamem, da bo jutro SPT napadal bolj v stilu Gajserja, ki je danes 2x deklasiral konkurenco!

http://pwca.org/results/results/

(Foto: Xevi Bonet)

PWC France: Sneta sekira!
Alpen Cup 2019, Gemona

Posted by Jože Molek

Dodaj odgovor