V soboto, 7. 12. 2019, ob 8.30 smo se mladinci, člani SYP Team-a, v zasedbi sedmih mladincev in selektorja Misty-ja zbrali na pristanku v Lienzu. Misija: preizkusiti nekaj novega in se zraven pošteno zabavati!

Dogovorili smo se namreč, da dan posvetimo malenkost (ali pa kar precej) manjšim krilom, kot jih letimo ponavadi – speedwingom. Član Swing Speedflying Team-a Daniel Kofler, nam je prijazno odstopil 8 demo Swing Miragev v velikostih od 9,5 do 15 kvadratnih metrov, podelil nekaj teoretičnega znanja ter osnovnih varnostnih napotkov in že smo se z gondolo ter sedežnico odpravili na 2200 m visok štart smučišča Zettersfeld. Ker veter še ni bil čisto pravi, nam pa so manjkale izkušnje, kako zadevo sploh poštartati in kaj se z njo dogaja v zraku, smo na vrhu spili kavo ter še enkrat prediskutirali potek dneva.

Ni minilo prav dolgo preden se je prvi odločil preizkusiti, temu pa smo en za drugim sledili vsi. Nihče ni imel večjih težav pri vzletanju in prav super je bilo videti kup nasmejanih obrazev na pristanku. Za 1600 višinskim metrov smo porabili približno 5 minut. Na hitro spakiramo in zadevo ponovimo… 7 krat! Z vsakim letom samozavest narašča, občutek za mala krila pa prav tako prihaja v roke. Prav tako so z vsakim letom trimi bolj odprti, mi pa nižje v grapi vijugamo med krošnjami. »Drug svet je tole,« ugotavljamo na koncu dneva, selektor pa pripomni, da tokrat velja rek »manj je več«.

Vsi smo v sedmih hitrih vožnjah naredili približno 11.200 višinskih metrov in pridobili nekaj dragocenih izkušenj, ki nas delajo malce bolj univerzalne pilote. Soglasno odločimo, da svojih tekmovalnih planov in padal ne bomo kar tako opustili, bo pa treba tole še kdaj ponoviti. V zimskem času, ko za jadranje večkrat ni pravih pogojev, je namreč speedwing lahko kar zabavna alternativa, obenem pa še malo izostriš reflekse ter mogoče na tekmi ujameš kako zapiranje prej, kot bi ga brez treninga. 🙂

Zimski trening zaključen
Jurijev dnevnik iz Argentine

Posted by Miha Vovk

Dodaj odgovor